Ziektes en aandoeningen
Een rat moet ook gezond zijn, maar ze kunnen ook ziek zijn. Hier kan je de meest voorkomende ziektes vinden
infectieziekten
Er zijn veel infectieziekten, hier staan 2 van de meest voorkomende infectieziekten bij ratten:
Blaasontsteking: ratten kunnen, net als bij mensen, een blaasontsteking krijgen.
- Ziekteverwekker: blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, deze bacterie heed de E. Colibacterie. Deze bacterie is afkomstig uit de darm en kan de plasbuis inkomen, waardoor het dier een blaasontsteking kan krijgen. Ook kunnen er nierproblemen zijn, of er kan ook zand in de blaas aanwezig zijn
- Symptomen: de symptomen bij een blaasontsteking, zijn: vaak kleine beetjes plassen, afwijkende urine (er kan bloed in zitten, of troebele urine), pijnuitingen tijden het plassen, onrustig gedrag, het dier is slomer en heeft een verminderde eetlust. Ook kan je soms een geïrriteerde rode huid zien.
- Ziekteverloop: een blaasontsteking begint met veel pijn bij de blaas en kleine beetjes plassen, de urine is dan afwijkend, veel drinken. Ook geven ze pijnuitingen bij het plassen. Door deze symptomen, geeft het dier onrustig gedrag, het dier is slomer met een verminderde eetlust. Je kan een geïrriteerde huid zien.
- Preventieve maatregelen: preventieve maatregelen, betekent dingen die vooraf kan doen, om zo goed mogelijk de ziekte te kunnen voorkomen, de preventieve maatregelen van een blaasontsteking voor ratten, bestaan uit: veel drinken,
- Curatieve maatregelen: curatieve maatregelen zijn dingen die je kan doen mocht de rat toch een blaasontsteking krijgen. Blaasonsteking gaat vaak vanzelf weg, maar je kan het proces versnellen en de pijn verminderen door antibiotica. Een voorbeeld van antibiotica voor een blaasontsteking is nitrofurantoïne. Je moet er wel opletten dat bij het veelvuldig geven van antibiotica, de bacteriën resistent kunnen worden, dit betekent dat de bacteriën tegen de antibiotica kunnen, waardoor de antibiotica niet meer werkt. Ook moet je de rat veel water blijven aanbieden.
- Zoönose?: nee, blaasonsteking is geen zoönose.
Huidschimmelinfectie
- Ziekteverwekker: huidschimmelinfectie wordt veroorzaakt door een schimmel, deze schimmel zit vaak op de opperhuid.
- Symptomen: een huidschimmelinfectie kan je zien aan kale plekken op de huid van de rat, deze plekken hebben vaak een andere kleur dan de normale huid (lichter, donkerder of rood), deze plekken kunnen jeuken, krabben.
- Ziekteverloop: een huidschimmelinfectie zie je vaak eerst door de kale plekken op de huid, de rat krabt veel en de plekken zijn rood.
- Preventieve maatregelen: goed het verblijf reinigen, juiste voeding.
- Curatieve maatregelen: behandeling kan met een antischimmelmiddel, dit gebruik je volgens de gebruiksaanwijzing.
- Zoönose?: ja, huidschimmelinfectie is een zoönose.
Parasieten
Een veelvoorkomende ziekteverwekker, zijn parasieten. Hier worden 2 veelvoorkomende parasieten besproken.
Worminfectie
- Ziekteverwekker: de ziekteverwekker van een worminfectie, zijn parasieten (de wormen). er zijn verschillende worminfectie, bijvoorbeeld: aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en lintworm.
- Symptomen: de ontlasting van de rat is afwijkend bij een worminfectie, het kan een andere kleur hebben, maar je kan soms ook de wormen in de ontlasting zien. Bij een worminfectie, wordt de rat vaak magerder en lusteloos.
- Ziekteverloop: De wormen zitten vaak in het verteringsstelsel van de rat, deze wormen nemen voedingsstoffen op die voor de rat bedoelt zijn. Hierdoor vermagerd de rat en wordt de rat lusteloos, later kan je eventueel wormen zien in de ontlasting.
- Preventieve maatregelen: voor de preventie van een worminfectie, komt vooral goede hygiëne kijken. Denk hierbij aan goed het verblijf schoonmaken. Je moet ook goed kijken naar het voedsel, het voedsel mag bijvoorbeeld niet vochtig zijn. Ook kan je eens in de 1-3 maanden de rat ontwormen.
- Curatieve maatregelen: je kan de rat ontwormen, hier zijn medicijnen voor. Vaak dood dit de wormen, larven en de eitjes.
- Zoönose: ja, worminfectie is een zoönose.
Schurtmijt
- Ziekteverwekker: de mijt is een parasiet.
- symptomen: Dit is te herkennen aan de zogenaamde bloemkooloortjes, de randen worden ongelijk en er komen knobbeltjes op de oren. Ook kunnen er korstjes en knobbeltjes op de neus, pootjes, staart en geslachtsdelen komen. Bij schurftmijt bevinden ze in en onder de huid, deze kan je dus niet zien. De rat zal zichzelf meer krabben dan normaal.
- Ziekteverloop: De huid zwelt en er ontstaan open wonden en korstjes rond de ogen en oren. In deze wonden kunnen weer infecties optreden waardoor de pijn bij het dier toeneemt. Het dier gaat minder eten en drinken. De ziekte kan dodelijk zijn.
- Preventieve maatregelen: regelmatig het verblijf reinigen en behandel de ratten met Ivermectine of Selamectine. Dit doe je dan regelmatig
- Curatieve maatregelen: Je kan je rat behandelen met Ivermectine of Selamectine. Ivermectine is een tablet, terwijl Selamectine een spray is die je op de huid van de rat kan sprayen.
- Zoönose?: ja, schurftmijt is een zoönose.
aandoeningen
Ringworm
- Ziekteverwekker: ringworm is een veelvoorkomende schimmel.
- Symptomen: kalen plekken op de huid met witte schilfers en korstjes, deze kunnen ook rood zijn. De rat krabt veel, aangezien deze kale plekjes kunnen jeuken, vedikking van de huid en afbreken van vacht en haren.
- Ziekteverloop: ringworm begint met kale (rode) plekken op de huid met witte schilfers en korstjes, dit jeukt en de rat krabt veel. Later is er een verdikking van de huid en breken er stukken vacht af.
- Preventieve maatregelen: goed reinigen, ringworm treed vaker op bij dieren met een lager immunsysteem. Zorg er dan voor dat je de juiste voeding geeft.
- Curatieve maatregelen: behandeling kan met schimmeldodende shampoo, zalf of spray. Hiervoor kan je anti schurft gebruiken. Dit gebruik je volgens de gebruiksaanweizing.
- Zoönose?: ja, ringworm is een zoönose
Zoönose
Een zoönose is een ziekte die een dier over kan brengen naar een mens, dit betekent dus dat het dier een mens ziek kan maken. Hier is een voorbeeld van een zoönose die voorkomt bij een rat.
E. Cuniculi:
- Ziekteverwekker: Encephalitozoon cuniculi is een protozoa, dit is een eencellige parasiet.
- symptomen: E. cuniculi kan 3 delen van de rat aantasten: het centraal zenuwstelsel, de nieren of de ogen. Het kan voorkomen dat het meerdere delen tegelijk aantast.
bij aantasting van het centrale zenuwstelsel, komen de volgende symptomen in beeld: wiegen, verminderde alertheid, tremoren, torticollis (een scheve kop) en ataxie (verslechterde coördinatie).
bij aantasting van de nieren, zijn de symptomen: polyurie (veel plassen), incontinentie (hierbij kan de urine niet worden opgehouden), veel, of juist weinig drinken, de ziekte kan een nierontsteking veroorzaken.
bij infectie van de lens, zijn er symptomen zoals: cataract, hierbij wordt de lens een troebel, hierdoor wordt het zicht wazig.
De ziekte kan dodelijk zijn
- ziekteverloop: ligt eraan wat er is aangetast. als het over het centrale zenuwstelsel gaat, begint het met wiegen en een verminderde alertheid. Later komen de symptomen zoals tremoren, ataxie en torticollis. bij aantasting van de nieren, begint het bij veel plassen en veel/weinig drinken, de rat heeft pijn. Bij aantasting van de lens, krijgt de rat cataract, waardoor het zicht verslechterd.
Er kan voorkomen dat er symptomen van de verschillende aantastingen tegelijkertijd voor komen - Preventieve maatregelen: minstens 1 keer fenbendazole toedienen bij de rat, dit middel werkt tegen parasieten. Het beste is om dit om de 6 maanden toe te dienen. Dit doe je gedurende 9 dagen. Goed het verblijf reinigen.
- curatieve maatregelen: de beste behandeling, is om gedurende 4 weken fenbendazole toe te dienen. genezing kan wel maanden duren.
- Zoönose?: ja, E. cuniculi is een zoönose
Maak jouw eigen website met JouwWeb